"Curs concis de" .... anul III

"Curs concis de" .... anul III

Postby rox on Sun Oct 05, 2008 11:55 am

Asadar, cum am ajuns cu un pas mai aproape de "scopul suprem", la rugamintea colegilor mai mici o sa incerc sa povestesc putin despre experienta numita "anul III la medicina".
Seria mea a avut combinatia Coltea-Caritas ( Coltea- IOB, mai corect, catedra de chirurgie de la Caritas mutindu-se la Institutul Oncologic Bucuresti). O sa incep cu ce intereseaza pe mai toata lumea, si anume Semiologia Medicala

Semiologie Medicala: Coltea, prof Bruckner.

Mie una nu mi-a placut, toata semio pe care am invatat-o am invatat-o acasa din carte ( asta nu inseamna ca asa e/ va fi pentru toata lumea). Nu pot sa zic nici ca mi-a displacut total, avind in vedere ca a fost primul si oarecum singurul contact cu pacienti vii in carne si oase :D , insa.... nu a fost asa cum ma asteptam. Proful este "mare" si toata lumea merge in virfurile picioarelor in preajma lui, insa impactul cel mai puternic mi l-a lasat conf. Isacoff, in ciuda tuturor zvonurilor. La LP, depinde foarte mult cu cine faci, unii asistenti se ocupa mai mult de studenti, altii mai putin ( sincer, nu cred ca exista asistent " bun" sau "rau", toti sunt destul de bine pregatiti). Din nefericire, asistenta mea ( un om super si un medic super) a fost destul de ocupata , asa ca nu avea foarte mult timp sa stea cu batul dupa noi; insa, atunci cind era prin preajma ne raspundea la toate intrebarile. Mi-as fi dorit insa sa ne intrebe mai mult, sa ne puna la munca mai mult, sa stea mai mult pe capul nostru, de ce nu, sa fie mai stricta, ca sa si invatam ceva.
Cursurile nu mi s-au parut cine stie ce, cele ale profului sunt un fel de "pilde de viata" destul de lejere, cele ale asistentilor sunt destul de slabute, cu vreo 2 exceptii. Mie mi-au placut foarte mult cursurile dr Savulescu ( am inteles ca si ca asistent este suuuper) si cele tinute de conf. Isacoff si de dr Minerva Muraru. Minerva este foarte clara in explicatii, iti prezinta totul pina in cele mai intime amanunte de fiziopatologie si pretinde acelasi lucru la examen; foarte meticuloasa si insistenta in detalii. Isacoff este... un mare om :mrgreen: Cred ca daca l-as fi avut asistent ar fi fost cel mai bun lucru cu putinta din anul ala. Te ia la misto, e mai dur la inceput, zbiara, urla, vorbeste mai "plastic", dar are un asemenea talent sa iti explice si sa te faca sa intelegi si inveti, incit nici nu-ti dai seama cind se intimpla asta. Nu va feriti de el, e cam singurul care mai "spioneaza" studentii prin saloane ( proful cind vine face vizita si atunci mai intreaba) sau pe hol, ii ia mai tare la inceput dar e in culmea incintarii daca te duci sa-l intrebi ceva . Una peste alta, cu tot misto-ul si reputatia "negativa", omul asta e FOARTE TARE, asa ca nu fugiti de el.
Se dau 3 lucrari anuntate la curs, din materia de curs, pe care le stabiliti cu asistentii, si care variaza in functie de acestia. La mine chiar s-au dat, in biblioteca, 10 subiecte scrise, cu note anuntate ulterior si aratatul lucrarii pentru doritori; nu stiu cit au contat la nota. Se face si prezenta, din cind in cind si mai ales cind nu prea vin studentii ( eu recunosc ca nu m-am prea dus in sem II, dupa ce am vazut ce inseamna stagiul propriu-zis si ca nu mai vin nici colegii si suntem mereu aceiasi 3-5 oameni din doua grupe), nici asta nu stiu ce relevanta are. Examenul practic se da in principiu cu unul din "cei 3" ( Minerva, Bruckner sau Isacoff; daca lipseste unul din ei intr-o zi e inlocuit de dr Spataru( de la eco/salonul 1) sau de dr Gurghean). Nota de la practic conteaza foarte mult pentru nota finala, in general aceasta variind in jurul celei de la practic. Examenul scris este compus din niste intrebari (15 sau 20) "eliminatorii" cu raspuns scurt ( gen " descrieti uruitura diastolica" sau " mersul stepat" sau "faciesul mitral"), la care ai voie sa gresesti maxim DOUA ( te anunta de la inceput ca daca gresesti/ nu raspunzi la 3 intrebari nu ti se mai corecteaza lucrarea si esti picat) si 25 de cazuri clinice ( prost denumite "grile", deoarece ti se prezinta cazul clinic si trebuie sa raspunzi la o intrebare, gen "ce investigatii paraclinice recomandati" sau "care e diagnosticul probabil"). Examen pe 4 numere, in functie de asistentul avut si de cum v-ati inteles cu el notele pot fi mai mari sau foarte mari.

Semiologie chirurgicala: IOB, catedra prof. Bratucu.
Departe tare ( la Fundeni), in seama, la sala poti sa gasesti pe ciprezenta cu semnat in condica la venire si plecare. Secretara e un fel de mini-zeu al condicii, desi actiunea incepe pe la 9:30-10, dupa raportul de garda, prezenta se face pina la 8-8:15, 8:30 maximul-maximului. Absentele se reupereaza ( cu oricine), ai voie sa ai 5 absente/semestru. Stagiul propriu-zis inseamna tiritul pina acolo dimineata prin aglomeratie, semnat in condica, asteptat, curs in salita mica ( in sem 1 doar LP-uri, care se fac sub forma de curs, cu toata seria), asteptat, semnat de plecare. Teoretc, dupa cursul de dimineata, ar trebui sa va cautati asistentul sa faceti "LP". Practic, asistentul dispare in cele mai multe cazuri in neant, si nu faceti nimic. Accesul la sala/ pe sectie liber pentru toata lumea; pe sectie nu te baga nimeni neva din catedra si eventual sa-ti mai arate/explice cite ceva. Cursurile sunt ppt, daca aveti stick si insistati ( INSISTATI), periodic vi le da cineva. Se dau 2/3 lucrari de control anuntate, grila cu complement simplu si multiplu, note ok la lucrari. Examen practic se da sau ... nu ( anul trecut nu s-a dat), examen scris grila, in vara o bataie de joc cu 80 de intrebari complement simplu si multiplu amestecat, note de toata jena, dupa "curba lui Gauss" ( nu stiu a cui curba au facut-o ei, da' a lui Gauss sigur nu). Exista si picati, in toamna la marire am fost aproape toata seria, notele cu foarte putin diferite de cele initiale ( la majoritatea a ramas aceeasi nota sau a crescut cu 1 punct, tot "Gauss")

Farmacologie:
In sem I 90% din cursuri le-a tinut Fulga, foarte interesante, in sem II nu l-am mai vazut la fata. Exista o carte a profului, cursurile sunt integral de acolo, intrebarile la examen la fel. In afara de cursurile tinute de prof, restul sunt slaaabe si pierdere de timp, majoritatea sunt dictare dupa carte. Se face prezenta la curs...cumva. La LP depinde de asistent, a mea a fost foarte de treaba, dr Stoleru. Se dau 2 lucrari ( noi atitea am dat), restul detaliilor variaza de la asistent la asistent. Nu ne-am stresat prea tare cu materia asta, a fost ok, daca inveti e ok si la exam desi grilele sunt de detaliu si niciodata la fel la toate seriile, se da partial, nota inseamna 3 puncte de la LP si 7 de la examenul propriu-zis. Recomandabil sa dati partialul, te scapa de o bucata buna de materie si in vara notele sunt putin mai mici. Nota finala e media aritmetica dintre cele 2 examene, fara rotunjire ( se rotunjeste doar o data, in iarna) . Marirea se da din toata materia.

Morfopat, Sajin.
Prezenta la curs cu semnaturi pe o foaie, initial la Babes, ulterior ne-am mutat la SUUB jos la Anatomie Patologica, in salita de LP, cursuri proiectate, in sem I se dau cursurile pe stick, in sem II nu. Note... variate, se tine cont la nota finala de nota de la LP, de prezenta la curs si de "punctele suplimentare" pentru "cine termina primul"/etc. Materie frumoasa tare. La Lp se poate petrece "magia", la Anca Lazaroiu la SUUB se petrece sigur. Mie mi-a placut cel mai mult materia asta, ai sansa de a vedea necropsii, lame multe, tot ce vrei. Colegii s-ar putea sa fi fost de alta parere totusi. LP-ul se tine in mai multe locuri, in functie de asistent ( Babes, Colentina, SUUB, etc). Examen grila din NMS, faceti rost de carte.

Fiziopatologie
Pierdere de timp completa, am facut la Spitalul 9 (unde face toata lumea), cu o tanti pe care o chema Carmen Stoia-Djeska. Cuvintul care descrie cel mai bine cursul ala e "praf". La LP am mai luminat cite ceva, nota finala inseamna nota de la examenul scris ( 4 subiecte de detaliat) si nota de la Lp, intr-o oarecare proportie. La LP se dau 2/3 lucrari, materia nu se suprapune cu cea de la curs, bibliografia e aia pe care o vreti voi ( cursul e imposibil de urmarit, desi subiectele de la examen sunt strict din ce s-a predat), note dintre cele mai bune per ansamblu.

Imunologie
Seria mea a facut pe semestrul 2, tot la Spitalul 9, cu conf. Serban. Cursul se tine saptamina de saptamina, cu desene, explicatii, tot ce trebuie, proful dicteaza cu punct si virgula, extrem de clar, desi materia e o porcarie. Nu se face prezenta dar are pretentia sa existe cel putin 2 grupe la curs, nu exista LP, examen final scris, 3 subiecte, note in functie de posibilitati ( in general toata lumea "se descurca").

Nu cred ca mai e ceva.... exista si niste carti utile, NMS pentru Morfo, cursul litografiat al lui Bruckner de la biblioteca la semio, la chirurgie "orice carte e buna" ( noi ne-am cumparat mai multi cartile lui Palade si am observat asemanari foarte mari intre ele si cursuri), cartea verde a lui Fulga pentru farma si in principiu cursurile la toate ( dar mai ales la Imuno si Fiziopat).
Cam asta din "experienta mea", astept colegii cu completari de la alte serii/spitale sau impresii.
Se vinde ceva pentru minte, ceva pentru suflet si o casuta verde. Detalii pe PM!
rox
I'm a pro :P

Re: "Curs concis de" .... anul III

Postby ruxy on Sun Oct 05, 2008 12:16 pm

multumim frumos... noi nu vom mai face semio kir anul acesta... iar eu una am picat la sf. ioan.

oricum sigur vor fi apreciate experientele tale :mrgreen:
N-am nimic, datorez foarte mult, restul il dau saracilor.
ruxy
Oare se termina subiectele de discutie vreodata?

Postby Anncush on Sun Oct 05, 2008 4:32 pm

vin si eu cu alte impresii de an 3, mai vechi, ce-i drept...scriu doar ce este diferit de ce a insirat deja Rox.

SEMIOLOGIE MEDICALA SF. IOAN
am mai vb despre subiectul asta aici si aici, asa ca nu mai reiau.

FIZIOPAT
eu am facut la curs cu Conf Serban care este un om de o rabdare si o calmitate de admirat. dicteaza cursurile cum spunea si rox, cu punct si virgula, face scheme pe tabla, si nu stiu cum dracu' niciodata nu uita unde a ramas. dar niciodata. omul ala cred ca este o schema logica umblatoare :D cursurile sunt foarte frumoase, logice si complete si totodata suficiente pt examen. la lp am facut cu tanti Carmen Stoia-Djeska. este foarte de treaba la lp si preda. dar preda, nu se incurca. face prezentele, tine cont de ele. imi amintesc ca noi eram ultimii care plecam de la lp pt ca pe noi ne tinea cel mai mult. dupa ce termina de predat (si scriam in prostie, aveam colegi care nu tineau pasul cu ea. trebuie sa ai calitati de scrib ca sa faci fata ) ne mai tinea vreo 10 minute ca sa vedem ekg-uri sau buletine de analize. examenul este destul de serios cu ea, dar nu pot spune ca am avut probleme. per ansamblu, mi s-a parut ok pt ca am ramas cu foarte multe chestii bine invatate de la ea. si intelese.

IMUNOLOGIE
imuno am facut cu Bara... are nenea asta un stil de apreda si a desena de nu tii pasul cu el. daca va hotarati sa va duceti la cursurile lui, ganditi-va sa va luati si un coleg(a) pe langa voi pt ca unul sa scrie si unul sa deseneze. altfel clar nu faci fata. materia este im-po-si-bi-la...scarboasa. bleah. mie personal nu mi-a placut.slava domnului ca nu se fac si lp-uri ca muream pe bancile faculatii, inca din anul 3. de plictiseala si de scarba. bleah. la examen e bine sa stii nu doar materia ci si afurisitele de desene, dar oricum nu ti se garanteaza o nota mare...nush exact care este criteriul de corectare. ah, am uitat sa zic ca examenul consta in 3 subiecte sinteza.

FARMACOLOGIE
toata lumea face cursul cu Fulga si cum a mai spus si rox. la lp am facut cu Ghita-Cristescu. tanti asta cred ca este cea mai afurisita dintre toate tantiile de la farmaco. inveti de frica la ea. asculta la lp din cursuri, te scoate la tabla sa scrii retete, da teme pt acasa, pune absente, face urat daca intarzii la lp...dar inveti. la examu' practic, cel putin la ala de la partial, dintre 4 grupe cate eram noi, s-au prezentat doar 10 oameni, din cauza fricii :D unul din cei 10 negrii mititei s-a retras. tot de frica. am ramas 9. am luat toti in final dupa multe frecusuri, dar toti stiam materia de zbarnaiam si am luat note mari si grase la partial. in semestrul 2 s-a mai imblanzit, sau ne-om fi obisnuit noi cu ea, nush exact. am facut si niste proiecte, dar pana la urma nu a juns decat o grupa sa prezinte dintre toti. in fine, concluzia este ca fost un lp stresant. am invatat farmaco, dar de frica mai mult.

ANATOPAT
cursul tot cu Sajin l-am facut. cam de dimineata era, dar atunci cand eram acolo si eram si treaza mi s-a parut a fi foarte interesant, asezonat cu mici povestioare si incursiuni in semiologie. extrem de util. examenul, cum a spus si rox se bazeaza pe grile din NMS. cu toate ca poti avea ghinionul ca din cele 6 grile sa nu iti pice nici una dintre cele din NMS. sau poti avea norocul, asa ca mine, sa-ti pice 5 din 6 :lol: ideea e ca nu trebuie doar sa bifezi raspunsul corect ci si sa argumentezi de ce e corect si de ce sunt celelalte gresite si cu cat intri maimult in detalii de semiologie, cu atat este mai incantata. aaa...si nu suporta sa se duca studentii la mariri din ce am auzit :roll:

la lp am facut un semestru cu Irina Julea si un semestru cu Alina Ceafalan, in SUUB. fooooarte de treaba amandoua. am vazut necropsii, am vazut lame, a fost cat se poate de interesant, chiar m-a fascinat. e omaterie foarte frumoasa, si , desi nu pare la prima vedere,este cat se poate de utila. si se imbina perfect cu semiologia.

cam atat *bye*
Anncush
Master of puppets

Postby aniela on Tue Oct 07, 2008 4:19 pm

:?: :?: :?: :?: ce carte nms?noi avem numna cartea lu sajin ...alt nume pt nms?ca sa ne dam seama c tre sa cautam si unde?pls...:D :D
aniela
I'm like 2 pro's in one!

Postby aniela on Tue Oct 07, 2008 4:25 pm

:lol: si ink cv...ajunge la semio coltea sa inv numa cursurile si din cartea lu brukner?sau mai au si isacoff si altii carti? :( *paf*
aniela
I'm like 2 pro's in one!

Postby Anncush on Tue Oct 07, 2008 5:11 pm

aniela wrote::?: :?: :?: :?: ce carte nms?noi avem numna cartea lu sajin ...alt nume pt nms?ca sa ne dam seama c tre sa cautam si unde?pls...:D :D

NMS Pathology...ori o gasiti la callisto (dca nu o au, dati comanda) sau s-ar putea sa fie chiar si pe la xerox, cine-stie, cautati...cand am fost eu anul 3, asistenta de la lp a avut bunavointa sa ne xeroxeze ea capitolele care ne interesau pe noi si am scapat in felul asta. cu alte cuvinte, solutiile sunt multiple :P

cartea scrisa de sajin este intr-adevar la bibliografia de examen si este chiar o carte ok, dar NMS-ul este de mare ajutor prin felul cum e "construita". eu sincer dupa NMS am inteles muuult mai bine nu doar anatopat, culmea, ci si semio & fiziopat pt ca iti completeaza f frumos niste notiuni si iti reda o imagine de ansamblu :roll:

bafta ;)
Anncush
Master of puppets

Postby rox on Tue Oct 07, 2008 6:19 pm

ancu, cartea scrisa de sajin este traducere cuvint cu cuvint din NMS... :) uneori nici macar ordinea propozitiilor in fraza nu e schimbata
Una peste alta, NMS e o carte buna nu doar pt examenul de morfo, te invata multe si destul de logic. Eu am comandat-o de la Callisto ( nu o aveau, am completat o rubrica speciala cu ISBN si in ~ o luna mi-au adus-o ei de undeva... e editia pentru Europa de Est :) ). A costat vreo 700.000 pe vremea aia, imediat dupa mine si-a comandat-o o colega si pe ea au anuntat-o dupa vreo 3 luni ca nu i-o mai aduc.... Oricum, merita incercat
Se vinde ceva pentru minte, ceva pentru suflet si o casuta verde. Detalii pe PM!
rox

Postby Anncush on Tue Oct 07, 2008 6:36 pm

hmm...pai in cazul asta, mai repede parca ai da 700 de mii pe nms decat cat dai pe cartea lu' sajin care presupun ca e si aia pe undeva aproape de 500 mii. :roll: zic si io :?
Anncush
Master of puppets

Postby aniela on Tue Oct 07, 2008 7:33 pm

:D multam d info!
aniela
I'm like 2 pro's in one!

Postby deena01 on Wed Oct 22, 2008 8:24 am

Multumim muuult Rox! :rock baby!:

Cu cine ai facut lp-ul la semio ? Din "descirere" pare a fi Dr. Gurghean.
Dr. Anca Lazaroiu de la morfopat e intr-adevar super faina. ;)
"Oamenii n-au timp sa fie viteji. Unii spun ca viata e o lupta dar foarte rar aud pe cineva care sa fie sigur ca a castigat sau a pierdut"
deena01

Next

Return to Anul III