Seria mea a avut combinatia Coltea-Caritas ( Coltea- IOB, mai corect, catedra de chirurgie de la Caritas mutindu-se la Institutul Oncologic Bucuresti). O sa incep cu ce intereseaza pe mai toata lumea, si anume Semiologia Medicala
Semiologie Medicala: Coltea, prof Bruckner.
Mie una nu mi-a placut, toata semio pe care am invatat-o am invatat-o acasa din carte ( asta nu inseamna ca asa e/ va fi pentru toata lumea). Nu pot sa zic nici ca mi-a displacut total, avind in vedere ca a fost primul si oarecum singurul contact cu pacienti vii in carne si oase
Cursurile nu mi s-au parut cine stie ce, cele ale profului sunt un fel de "pilde de viata" destul de lejere, cele ale asistentilor sunt destul de slabute, cu vreo 2 exceptii. Mie mi-au placut foarte mult cursurile dr Savulescu ( am inteles ca si ca asistent este suuuper) si cele tinute de conf. Isacoff si de dr Minerva Muraru. Minerva este foarte clara in explicatii, iti prezinta totul pina in cele mai intime amanunte de fiziopatologie si pretinde acelasi lucru la examen; foarte meticuloasa si insistenta in detalii. Isacoff este... un mare om
Se dau 3 lucrari anuntate la curs, din materia de curs, pe care le stabiliti cu asistentii, si care variaza in functie de acestia. La mine chiar s-au dat, in biblioteca, 10 subiecte scrise, cu note anuntate ulterior si aratatul lucrarii pentru doritori; nu stiu cit au contat la nota. Se face si prezenta, din cind in cind si mai ales cind nu prea vin studentii ( eu recunosc ca nu m-am prea dus in sem II, dupa ce am vazut ce inseamna stagiul propriu-zis si ca nu mai vin nici colegii si suntem mereu aceiasi 3-5 oameni din doua grupe), nici asta nu stiu ce relevanta are. Examenul practic se da in principiu cu unul din "cei 3" ( Minerva, Bruckner sau Isacoff; daca lipseste unul din ei intr-o zi e inlocuit de dr Spataru( de la eco/salonul 1) sau de dr Gurghean). Nota de la practic conteaza foarte mult pentru nota finala, in general aceasta variind in jurul celei de la practic. Examenul scris este compus din niste intrebari (15 sau 20) "eliminatorii" cu raspuns scurt ( gen " descrieti uruitura diastolica" sau " mersul stepat" sau "faciesul mitral"), la care ai voie sa gresesti maxim DOUA ( te anunta de la inceput ca daca gresesti/ nu raspunzi la 3 intrebari nu ti se mai corecteaza lucrarea si esti picat) si 25 de cazuri clinice ( prost denumite "grile", deoarece ti se prezinta cazul clinic si trebuie sa raspunzi la o intrebare, gen "ce investigatii paraclinice recomandati" sau "care e diagnosticul probabil"). Examen pe 4 numere, in functie de asistentul avut si de cum v-ati inteles cu el notele pot fi mai mari sau foarte mari.
Semiologie chirurgicala: IOB, catedra prof. Bratucu.
Departe tare ( la Fundeni), in seama, la sala poti sa gasesti pe ciprezenta cu semnat in condica la venire si plecare. Secretara e un fel de mini-zeu al condicii, desi actiunea incepe pe la 9:30-10, dupa raportul de garda, prezenta se face pina la 8-8:15, 8:30 maximul-maximului. Absentele se reupereaza ( cu oricine), ai voie sa ai 5 absente/semestru. Stagiul propriu-zis inseamna tiritul pina acolo dimineata prin aglomeratie, semnat in condica, asteptat, curs in salita mica ( in sem 1 doar LP-uri, care se fac sub forma de curs, cu toata seria), asteptat, semnat de plecare. Teoretc, dupa cursul de dimineata, ar trebui sa va cautati asistentul sa faceti "LP". Practic, asistentul dispare in cele mai multe cazuri in neant, si nu faceti nimic. Accesul la sala/ pe sectie liber pentru toata lumea; pe sectie nu te baga nimeni neva din catedra si eventual sa-ti mai arate/explice cite ceva. Cursurile sunt ppt, daca aveti stick si insistati ( INSISTATI), periodic vi le da cineva. Se dau 2/3 lucrari de control anuntate, grila cu complement simplu si multiplu, note ok la lucrari. Examen practic se da sau ... nu ( anul trecut nu s-a dat), examen scris grila, in vara o bataie de joc cu 80 de intrebari complement simplu si multiplu amestecat, note de toata jena, dupa "curba lui Gauss" ( nu stiu a cui curba au facut-o ei, da' a lui Gauss sigur nu). Exista si picati, in toamna la marire am fost aproape toata seria, notele cu foarte putin diferite de cele initiale ( la majoritatea a ramas aceeasi nota sau a crescut cu 1 punct, tot "Gauss")
Farmacologie:
In sem I 90% din cursuri le-a tinut Fulga, foarte interesante, in sem II nu l-am mai vazut la fata. Exista o carte a profului, cursurile sunt integral de acolo, intrebarile la examen la fel. In afara de cursurile tinute de prof, restul sunt slaaabe si pierdere de timp, majoritatea sunt dictare dupa carte. Se face prezenta la curs...cumva. La LP depinde de asistent, a mea a fost foarte de treaba, dr Stoleru. Se dau 2 lucrari ( noi atitea am dat), restul detaliilor variaza de la asistent la asistent. Nu ne-am stresat prea tare cu materia asta, a fost ok, daca inveti e ok si la exam desi grilele sunt de detaliu si niciodata la fel la toate seriile, se da partial, nota inseamna 3 puncte de la LP si 7 de la examenul propriu-zis. Recomandabil sa dati partialul, te scapa de o bucata buna de materie si in vara notele sunt putin mai mici. Nota finala e media aritmetica dintre cele 2 examene, fara rotunjire ( se rotunjeste doar o data, in iarna) . Marirea se da din toata materia.
Morfopat, Sajin.
Prezenta la curs cu semnaturi pe o foaie, initial la Babes, ulterior ne-am mutat la SUUB jos la Anatomie Patologica, in salita de LP, cursuri proiectate, in sem I se dau cursurile pe stick, in sem II nu. Note... variate, se tine cont la nota finala de nota de la LP, de prezenta la curs si de "punctele suplimentare" pentru "cine termina primul"/etc. Materie frumoasa tare. La Lp se poate petrece "magia", la Anca Lazaroiu la SUUB se petrece sigur. Mie mi-a placut cel mai mult materia asta, ai sansa de a vedea necropsii, lame multe, tot ce vrei. Colegii s-ar putea sa fi fost de alta parere totusi. LP-ul se tine in mai multe locuri, in functie de asistent ( Babes, Colentina, SUUB, etc). Examen grila din NMS, faceti rost de carte.
Fiziopatologie
Pierdere de timp completa, am facut la Spitalul 9 (unde face toata lumea), cu o tanti pe care o chema Carmen Stoia-Djeska. Cuvintul care descrie cel mai bine cursul ala e "praf". La LP am mai luminat cite ceva, nota finala inseamna nota de la examenul scris ( 4 subiecte de detaliat) si nota de la Lp, intr-o oarecare proportie. La LP se dau 2/3 lucrari, materia nu se suprapune cu cea de la curs, bibliografia e aia pe care o vreti voi ( cursul e imposibil de urmarit, desi subiectele de la examen sunt strict din ce s-a predat), note dintre cele mai bune per ansamblu.
Imunologie
Seria mea a facut pe semestrul 2, tot la Spitalul 9, cu conf. Serban. Cursul se tine saptamina de saptamina, cu desene, explicatii, tot ce trebuie, proful dicteaza cu punct si virgula, extrem de clar, desi materia e o porcarie. Nu se face prezenta dar are pretentia sa existe cel putin 2 grupe la curs, nu exista LP, examen final scris, 3 subiecte, note in functie de posibilitati ( in general toata lumea "se descurca").
Nu cred ca mai e ceva.... exista si niste carti utile, NMS pentru Morfo, cursul litografiat al lui Bruckner de la biblioteca la semio, la chirurgie "orice carte e buna" ( noi ne-am cumparat mai multi cartile lui Palade si am observat asemanari foarte mari intre ele si cursuri), cartea verde a lui Fulga pentru farma si in principiu cursurile la toate ( dar mai ales la Imuno si Fiziopat).
Cam asta din "experienta mea", astept colegii cu completari de la alte serii/spitale sau impresii.