Anul III, sa va povestesc pe scurt cum a fost...
Semiologia - Coltea ( are 20 de credite, 10 credite pe semestru, anul asta s-a votat sa se dea 2 examene, pana anul trecut am inteles ca nu se dadea partial, ci se dadea examen de an... Cred ca e mai bine cu 2 examene, pt ca te obliga sa parcurgi materia. Trebuie sa ai dat semestrul 1 , ca sa poti da si semestrul 2).
Materie de an, frumoasa ( depinde de spital si de asistentul pe care il ai f mult). Unii colegi o sa se planga fie de spital ( de Colentina si de Suub, de Sf Ioan nu se prea plang), fie de asistenti( nu toti isi dau interesul )... dar materia e frumoasa...Eu am avut noroc sa fac la Coltea si sunt multumita, pot sa zic ca am invatat multe lucruri. Profesorii si asistentii sunt preocupati de studenti. Cursurile sunt tinute de cei 3 profesori ( Dr Bruckner, Dr Muraru si Dr Isacoff), precum si de asistenti. La cursurile lui Dr Bruckner, puteti sa mergeti ca sa il ascultati, desi o sa va zica lucrurile in modul in care sunt prezentate in carte, dar o sa va zica diverse "chichite" + sfaturi utile pt voi, care nu apar in carte ( deci puteti sa va luati cartea la voi, si adaugati ce nu apare in carte).
La Dna Muraru, e bine sa va notati ce zice ( va da si exemple), pentru ca desi da cursurile in Power Point (PP), sunt schematizate si nu stiu cat o sa mai intelegeti pana la examen.
La Dr Isacoff NEAPARAT sa scrieti, pt ca nu o sa gasiti pe nicaieri informatiile structurate in felul propiu. D-nul Dr face glume destul de acide, dar cursurile sunt ok, interactive, mai pune intrebari. Merita sa mergeti, si sa va notati.
La asistenti, depinde, la unii mai tb sa scrieti...altii va dau cursul complet.
Pentru primul semestru, va trebuie cartea de Semiologie medicala a dr Bruckner ( una albastra cred, sau varianta xeroxata). Cartea e bine sa o cititi odata peste vara ( o sa va faceti o mica idee...si o sa stiti ce va asteapta, si unde sa cautati anumite informatii).
In semestrul 2 , cand se fac Sindroame de organ, cititi cursurile + Harrison + alte surse.
In timpul stagiului, e bine sa faceti cat mai multe anamneze, sa va obisnuiti sa vorbiti cu oamenii, sa le faceti examen obiectiv. O sa vedeti ca nu toti sunt dispusi sa stea de vorba cu studentii, asa ca e bine sa va dezvoltati abilitatiile pe parcursul anul 3.
La Coltea se face Semio pe sectia de Interne si de Cardio.
In prima zi, se distribuie si asistentii pentru fiecare grupa. La noi prima grupa a luat-o Dr Spataru, a 2 Dr Grigorescu, a 3 Dr Mihailescu, si cam atat imi amintesc numele de asistenti...
Oricum printe cei mai preferati de studenti au fost : Dr Homencovscki ( imi cer scz ca nu ii stiu numele corect, preda niste cursuri superbe, si se ocupa de studenti), Dr Mihailescu ( f apropiata de studenti) , Dr Spataru ( nu toti sunt multumiti de dumnealui, dar este un om f destept, are cunostiinte din f multe domenii( si extra medicale), si daca iti arati interesul pt materie o sa ai ce invata. Dumnealui face ecografii si abdominal si cord, si sa nu uit de Tromboze venoase profunde - asa ca asta poate fii un plus ca aveti ocazia sa va obisnuiti si cu imaginiile de ecograf). De asemenea Dr Caruntu a fost f apreciata...
Oricum, daca asistentul nu se ocupa de voi sau lipseste, puteti sa va "lipiti" de alta grupa mai norocoasa.
Spitalul arata f bine, e renovat, stagiul incepe la 8:30 sau 9, dureaza pana la 11:30 sau 12, si imediat dupa urmeaza cursul ( anul asta s-a tinut la Farmacie - in Aula unde ati dat ex de engleza, si la Sahia, pt ca amfiteatrul din Coltea nu era renovat si era un inghet si iarna si vara care decima prezenta la curs

)
Examenul practic se da cu cei 3 profesori - Dr Bruckner, Dr Muraru si Dr Isacoff( dimineata inainte de inceperea examenului se trage la sorti pt fiecare grupa). Posibil sa mai participe Dr Spataru in cazul in care lipseste Dr Muraru, sau dau 4 grupe in ziua respectiva ( de obicei dau 3 grupe pe zi)/
ti se da un pacient, in primul semestru trebuie sa stii sa faci anamneza ( + sa o redactezi) si sa faci diverse manevre ( gen palpare ficat - margini, sau matitatea cardiaca sau palpare rinichi... diverse .. in functie de suferintele pacientului).
In semestrul 2 , deja se considera ca stii materia, tot la fel ai un pacient, faci anamneza, o redactezi, iar la final trebuie sa pui un DIAGNOSTIC. Nu se mai cer manevere, se pune accentul pe diagnostic, in sensul ca trebuie sa sustii de ce crezi ca pacientul are diagn pe care tu l-ai pus.
Examenul teoretic, in primul semestru am avut intrebari cu raspuns deschis ( gen mers stepat, stenoza mitrala, oliguria) + cateva cazuri clinice.
In semestrul 2 am avut numai cazuri clinice.
Nota finala se face prin media aritemetica dintre nota de la examenul scris + cel practic. Notele variaza de la minim ( se mai si pica) pana la maxim ( dau si 10).
Fiziopatologie - am facut la Bals ( langa spitalul Colentina), dr. Daniela Adriana Ion - desi pe dna dr am vazut-o doar la examen ( printr-o intamplare, nu a venit sa asculte). Cursurile au fost tinute de asistenti ( Dr dna si dl Chivu, Dr Panduru si Dr Lazar) si la examen am dat cu persoana care a tinut cursul ( in functie de subiect, te asculta cine predase cursul).
Materia e frumoasa, e interesanta, dar lasa de dorit prezentarea. La inceputul cursurilor ni s-a promis ca o sa ne dea cursurile + lp pe suport PP sau word, lucru care a facut prezenta la curs minima ( gen 4-5-6 copii...10 copii era deja agmoeratie:P). E bine sa cititi din timp, si la lp si la curs, pentru ca materia e multa si stufoasa. E frumoasa, dar si trebuie sa o intelegi.
La examen la noi a fost o atmosfera relaxata, au dat note mari, nu s-a pus accent pe detalii ci pe intelegerea mecanismelor....
Nota finala era 75% nota de la ex final + 25% ex practic ( un caz clinic + un ekg de interpretat).
Ca un sfat personal: daca aveti posibilitate sa va duceti la cursurile de Fiziopat de la Obregia- prof Dr Bara, sunt absolut fantastice, logice, in scheme... si o sa fie mai interesante ca la Bals.
Are 6 credite si dureaza un semestru jumatate.
Anatomopatologie- Morfopatologie Dna Dr Costache- face prezenta la curs ( din cand in cand, a zis ca tine cont de prezente la nota finala). Materia e un fel de continuare a histologiei, o imbinare intre micro si macroscopie la nivelul organismului in diverse boli. Preda un pic cam repede ( unii colegi nu reuseau sa tina ritmul de scris), nu mi-a placut ca nu am avut nici o prezentare de imagini, desi materia era destul de permisiva din acest punct de vedere.
La Lp, se face microscopie, se da ex practic - 2lame ( vi se zice ce sunt ) tb sa le descrieti. Teoretic ar tb sa participati si la o necropsie...noi nu am fost. Am facut cu Dr Budu.
La examen, in primul semestru, am avut 3 subiecte de scris iar in sem 2 au fost intb cu rasp liber.
Notele variaza de la minim la maxim. Se si pica.
Are 8 credite, 4 credite pe semestru. Tb sa dai sem 1 , ca sa poti da si sem 2.
Farmacologie - materie de an, toti fac cu aceeasi prof/ asistenti . Cursul se tine la facultate. Exista carte....
Cursurile in marea lor majoritate nu sunt f atractive, desi se poate sa fie doar o parere personala...desi nu cred avand in vedere prezenta scazuta la curs.
La lp va invata sa scrieti retete, ex practic consta scriere de reteta + un subiect de comentat ( ex : atropina pe TA, anestezice- fazele anesteziei, etc), in sem 2 am avut 2 retete de scris+ intb pe langa subiect- in legatura cu medicamentele prescrise.
Exemenul e acelasi pt toate seriile, e format din grila compl simplu, grupat, cauza efect + asociere...Se da partial ( SFAT: MERGETI LA PARTIAL)
Notele in jur 8, mai greu se ia 9 si 10, materia e multa si stufoasa...Merita citita de-a lungul anului.
Imunologie- toata lumea face la Obregia, dar cu profi diferiti. Eu am facut cu Dr Bara ( imi pare rau ca nu l-am prins la cursurile de fiziopat), si pot sa zic ca preda f bine ( aici o sa ma contrazica Anncush). E adevarat ca vb cam repede, dar eu imi scriam tot ce zicea dansul, imi lasam spatiu liber pt desene ( face scheme logice pe tabla), pe care le completam la sf cursului de la colegii care desenau si nu scriau.
E o materie nu f frumoasa, daca o citesti din carte, dar care e f logic predata cu scheme de DR Bara.
Se fac 4 lp, nu se da ex practic, ci la ex final se da un subiect din practic pe care il scrii pe foaie separata si e corectata de asistent.
Ex mare- 3 subiecte ( gen MHC, LT, ASTM BR, TIROIDITA HASHIMOTO), unde era bine sa scrii cam tot ce stiai + pe langa subiect ( ex: la Astm br - puteai sa scrii si de hipersensibilitate).
Notele variaza, da si note maxime ( nu stiu exact daca puncteaza in plus daca faci schemele de la curs... oricum se invata mai usor pe scheme...nu sunt imposibile...chiar daca la prima vedere o sa vi se para asa:P).
Are 4 credite, de obicei ex se da in presesiune.
Exista si o carte a Dr Bara, desi cursurile sunt mai concise.
Paraziti - la Sahia, dr Steriu - materie f frumos predata de dnul Dr, examen practic de recunoscut o lama/borcan + intb pe langa lama/borcan.
Ex mare era grila. Exista carte scrisa de Dr Steriu, cursuri f interesante + interactive.
Materie de 1 sem, 2 credite.
Virusologie - la Institul Nicolau, toti fac cu dr Simona Ruta, se fac si lp odata la 2 sapt, nu se da practic, se da in cadrul ex final o foaie separata cu 2 subiecte din practic ( de ex de recunoscut un efect citopatic, si niste AC-AG din hepatite - de pus diagn + trat).
Cursurile sunt cele mai plictisitoare din tot anul 3 ( parerea mea), am fost la primul curs ( a fost interesant), de la al 2-lea + 3... deja te pierzi in repeziciunea cu care dna prof explica....
Prezenta la curs e minima, se fac prezentari de caz...daca participati primiti un pct la ex mare.
Ex e grila + 2 subiecte de dezv ( ex : trat Hiv, vaccin Polio, trat in hep b, in gripa, oncogeneza virusului citomegalic).
Pune accent pe Hiv, Hepatite, si Oncogeneza.
Are 2 credite, 1 semestru.
Notele destul de mari, dar se si pica.
Exista carte de Dr Cernescu + Dr Ruta din care puteti citi pt examen.
Igiena Mediu + Alimentara am facut cu Dr Moldovan Maria Anca, Copil - Dr Coredeanu ( toti fac cu dansa copilul).
La Mediu + Alimentara se face prezenta si se tine cont de ea la ex, la copil face prezenta dar nu stiu cat tine cont de ea... de obicei la copil sunt 26 de sub de invatat si se iau note mari ( gen 9-10).
La Mediu - Alimentara, e bine sa te duci sa iei cursurile, intrucat dna dr nu da cursurile pe stick....iar in carte scrie cam mult.
Se face media pt nota finala ( media de alimentara + copil) adunata la mediu ( e un semestru) + notele de practic, in final e o singura nota...
Are 6 credite.
Practica de vara - 4 credite.
Optionale - Biochimie Clinica ( interesant)
- Istoria Medicinii
- Anatomie clinica
Daca mai aveti intb, sunteti bineveniti...
E un an incarcat, dar e frumos... o sa invatati multe lucruri noi si interesante.
Cititi cat mai mult in timpul anului... si succes...
Apropo...daca vrea cineva cartile de igiena, si niste carti de Semio ( sunt cele de la Biblo, dar traase la xerox, nu sunt mazgalite), sa ma anuntati.